طراحی رژیم غذایی برای کودکان دیابتی

طراحی رژیم غذایی برای کودکان دیابتی

اگر شما در خانواده خود دارای یک کودک مبتلا به دیابت هستید، این مطلب می تواند به شما کمک کند. در واقع بعد از خواندن این مطلب طراحی رژیم غذایی برای کودکان دیابتی را یاد می گیرید و می توانید تا حدود زیادی این بیماری را کنترل و تا حد زیادی درمان کنید.

دیابت نوعی بیماری قند خون است که به دو نوع ۱ و ۲ تقسیم بندی می شود. دیابت نوع ۱ که معمولاً علائم آن زودتر خود را نشان می دهند، به دلیل درگیر کردن افراد زیر ۳۰ سال، دیابت جوانی نام گرفته است. افرادی که به دیابت نوع ۱ مبتلا می شوند، باید تا آخر عمر خود، انسولین تزریق کنند؛ چرا که در نوع ۱ این بیماری، به دلایل نامشخصی سلول های سیستم ایمنی بدن به غده پانکراس حمله ور شده و یاخته های موجود در این غده که موجب تولید انسولین می شوند را از بین می برند. افرادی که درگیر این نوع دیابت هستند، حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد کل افراد مبتلا را تشکیل می دهند.

بنابراین اگر بدانید که رفتار با این بیماری چگونه است راحت تر می توانید آن را کنترل کنید. نوع تغذیه و فعالیت های روزانه دو فاکتور مهم برای افرادی که دیابت نوع یک دارند است. خصوصا اگر این افراد کودک باشند. در ادامه این مطلب ما شما را با انواع مواد غذایی مورد نیاز و چند رژیم غذایی پیشنهادی کودکان دیابتی آشنا می کنیم.

فیلم طراحی رژیم غذایی برای کودکان دیابتی

حذف مواد قندی به خصوص انواع شکر و قند مصنوعی، می تواند اولین قدم مثبت برای سبک زندگی سالم و شروع رژیم کتوژنیک باشد. البته این بدان معنا نیست که کلا دیگر نباید شیرینیجات و سایر این محصولات را مصرف کرد. شما می توانید با جایگزین کردن شیرین کننده های مصنوعی با شیرین کننده های طبیعی و کم کربوهیدارت که مناسب برای رژیم کتو نیز می باشند، شروع کنید. برای خرید شیرین کننده های مخصوص نوشیدنی به لینک زیر مراجعه کنید.

کودکان دیابتی چه بخورند؟

پاسخ به سوال کودکان دیابتی چه بخورند؟ بسیار گسترده است. پس با ما همراه باشید. از آنجایی که عوارض وارد به بدن فرد درگیر دیابت نوع ۱، بسیار بیشتر از زیان هایی است که نوع ۲ این بیماری به بدن وارد می کند، اگر فردی که به دیابت جوانی مبتلا است، روزانه انسولین تزریق نکند، خوراکی هایی بخورد که قند بالایی دارند و ورزش نکند، ممکن است آنقدر شرایط حاد شود که کارش به اورژانس کشیده شود و دیگر تزریق انسولین و خوردن قرص های مربوطه، جوابگوی بیماری نباشد!

همچنین بخوانید:

دیابت چیست؟

شاید برای برخی افراد مبتلا به بیماری دیابت خیلی سخت باشد که بخواهند خوراکی هایی که در گذشته می خوردند را کنار گذاشته و چیز هایی بخورند یا بیاشامند که تا به حال به آنها فکر هم نکرده بودند! به همین دلیل است که رعایت انواع رژیم هایی که مخصوص افراد دیابتی هستند، نیاز به یک آمادگی کلی دارد. این موضوع در کودکان مبتلا به دیابت از اهمیت بیشتری برخوردار است. در کودکان دیابتی باید نیاز های روانی کودک در نظر گرفته شود. همچنین باید غذاهایی که در رژیم آن ها گنجانده می شود، متناسب با فرهنگ غذایی منطقه خود و با در نظر گرفتن شرایط تغذیه ای خانواده باشد. در غیر این صورت و در صورت حذف وعده های غذایی کودک دچار خستگی در رژیم می شود که برای بیماری دیابت بسیار مضر است. یا اینکه می تواند سبب آسیب های روانی شود. بنابراین بهتر است برای کودکان و در کل افرادی که می خواهند یک رژیم غذایی مناسب با وضعیت خود را شروع کنند، بهتر است قبل از هر چیزی به یک مشاور تغذیه مراجعه کنند.

کودکان دیابتی چه بخورند؟

چه مواردی را باید برای ثابت نگه داشتن قند خون در نظر داشته باشیم؟

ابتدا در این بخش چند نکته ساده را برای رعایت رژیم غذایی بیان می کنیم و سپس در ادامه به سراغ غذاهایی که دیابتی ها باید مصرف کنند می رویم. این نکات عبارت اند از:

این نکات پایه ای و ساده برای ثابت نگه داشتن قند خون یک کودک مبتلا به دیابت می تواند کمک کننده باشد. امروزه خاصیت گزنه برای قند نیز بر کسی پوشیده نیست. گزنه یک گیاهی بسیار معروف است که می تواند قند خون را کنترل کند. این گیاه را می توانید به صورت دمنوش بین وعده های غذایی خود مصرف کنید. اکثر دمنوش ها تلخ هستند و یا مزه مورد پسندی ندارند. اگر جزو این دسته افراد هستید که تمایل دارید از مزه در کنار نوشیدنی های گرم خود استفاده کنید، حتما از محصولات رژیمی دیابتی بی لو استفاده کنید.

همچنین بخوانید:

خاصیت گزنه برای قند

چه مواد غذایی باید در رژیم غذایی کودکان دیابتی جای داشته باشند؟

وقتی صحبت از بیماری دیابت می شود، ما بیشتر از چیزهایی که نباید خورده شوند، صحبت می کنیم مثل: قند و شکر های مصنوعی و فراورده های وابسته به آن. اما همان قدر که مواد غذایی که نباید بخوریم مهم هستند، مواد غذایی که باید بخوریم نیز مهم هستند. در واقع شما باید بهترین و بدترین غذا برای دیابتی ها را بشناسید و در رژیم غذایی از ان ها استفاده کنید و از مصرف آن ها اجتناب کنید.

وجود مواد غذایی که شاخص گلیسمی پایینی دارند در رژیم کودکان دیابتی و در کل تمامی افراد مبتلا به دیابت، مهم است. مطمئن هستم که سوال دارید که شاخص گلیسمی چیست؟ شاخص گلیسمی میزانی است که سرعت هضم غذا و تاثیری که بر قند خون دارد، با آن اندازه گرفته می شود. مثلا مواد غذایی که شاخص گلیسمی پایینی دارند، سرعت هضم آن ها آرام تر است و تاثیر کمتری بر افزایش قند خون دارند. علاوه بر آن این مواد غذایی مدت زمان طولانی تر افراد را سیر نگه می دارند؛ پس بر لاغری و کاهش وزن نیز موثر هستند.

برخی از مواد غذایی با شاخص گلیسمی پایین عبارت اند از:

مواد غذایی مناسب برای کودکان و افراد مبتلا به دیابت

اجزای اصلی رژیم غذایی کودکان دیابتی چه باشد؟

در بخش قبل به برخی از مواد غذایی که GI یا شاخص گلیسمی پایینی دارند، اشاره کردیم. بنابراین تا حدودی با مواد غذایی که در طراحی رژیم غذایی برای کودکان دیابتی، مفید است، آشنا شده ایم. حال در این بخش به صورت گسترده تر آن ها را معرفی می کنیم.

کربوهیدرات در رژیم غذایی کودکان دیابتی

به طور کلی کربوهیدرات ها به 3 شکل نشاسته، قند و فیبر وجود دارند. شما می توانید با مصرف سبزیجات نشاسته ای، ماکارونی ها، انواع میوه ها، نان و غلاتی مانند لوبیا کربوهیدرات مورد نیاز بدن خود را تأمین کنید. به طور کل، بدن افرادی که به انواع مختلف دیابت، به خصوص نوع 1 آن مبتلا هستند، به مقدار قابل توجهی کربوهیدرات نیاز دارد؛ چرا که کربوهیدرات ها پس از ورود به دستگاه گوارش، به قند تبدیل می شوند و پس از این که وارد خون شدند، باعث افزایش سطح گلوکز بدن می شوند.

اگر شما از آن دسته افراد هستید که پایین بودن میزان گلوکز موجود در خون آزارشان می دهد، بهتر است از کربوهیدراتی استفاده کنید که گلوکز مورد نیاز بدن شما را سریعاً تأمین می کنند. لازم به ذکر است که نباید در مصرف انواع خوراکی های کربوهیدرات دار زیاده روی کنید و بهتر است در این مورد، دستورات پزشک خود را انجام دهید. برای شروع، بهتر است از 15 گرم کربوهیدرات در روز استفاده کنید.

همچنین بخوانید:

کربوهیدرات چیست؟

کربوهیدرات در رژیم غذایی کودکان دیابتی

پروتئین در رژیم غذایی کودکان دیابتی

پروتئین ها یکی از مواد غذایی کامل و حیاتی برای بدن است. پروتئین ها شامل اسید آمینه های ضروری برای بدن هستند. در واقع سلول ها برای عملکرد خود و عضلات و بافت های ماهیچه ای بدن برای رشد به پروتئین ها نیاز دارند. اگر پروتئین از رژیم غذایی کودک دیابتی حذف شود و یا کم شود، می تواند سبب اختلالاتی در رشد کودک شود.

پروتئین ها مدت زمان طولانی تر شما را سیر نگه می دارند و کمک می کنند که قند خون کنترل شود. مدل های مختلفی از پروتئین ها وجود دارند، مثل پروتئین های کامل و ناقص. پروتئین های کامل را انواع گوشت ها و ناقص را منابع پروتئینی گیاهی می نامند. در کل کودکان زیر 10 سال بهتر است از 15 گرم تا 28 گرم پروتئین در طول روز مصرف کنند. افراد بزرگسال نیز از حداقل میزان 30 تا 55 گرم در روز مجاز به مصرف پروتئین ها هستند.

پروتئین در رژیم غذایی کودکان دیابتی

میوه ها در رژیم غذایی کودکان دیابتی

میوه ها دارای مقدار مناسبی شکر طبیعی هستند و از بهترین جایگزین ها برای شیرین کننده های مصنوعی به شمار می روند. برای شروع، بهتر است از انواع میوه هایی استفاده کنید که دارای کربوهیدرات هستند. ما در مقاله میوه های بدون قند برای افراد دیابتی، به صورت کامل شما را با انواع میوه ها آشنا کرده ایم.

بهتر است میزان میوه مصرفی در یک روز را کنترل کرده و به روش های مختلفی آنها را میل کنید. برای یک روز، مصرف نصف فنجان میوه کنسرو شده، 1 فنجان خربزه و یا شکل های مختلف توت، نصف لیوان آب میوه های مختلف و 1 میوه تازه مانند انگور برای افراد مبتلا به دیابت نوع 1 کافی است.

میوه ها در رژیم غذایی کودکان دیابتی

سبزیجات در رژیم غذایی کودکان دیابتی

نشاسته از مواد غذایی است که افراد مبتلا به بیماری دیابت نوع 1، باید آن را در وعده های روزانه خود بگنجانند. برای این کار می توانید از سبزیجاتی مانند سیب زمینی، ذرت و نخود فرنگی استفاده کنید. البته استفاده از سبزیجاتی که نشاسته کمتری دارند نیز برای بدن شما فایده بسیاری دارد؛ چرا که سبزیجات مختلف، شامل انواع ویتامین ها، فیبر، مواد معدنی و فیتوشیمیا هستند که مجموعه همه این ها، برای بدن بسیار سودمند به حساب می آیند.

سبزیجات در رژیم غذایی کودکان دیابتی

نوشیدنی و شیرین کننده های مجاز در رژیم غذایی کودکان دیابتی

نوشیدنی ها نیز جزو بسیار مهمی را در رژیم غذایی کودکان و افراد بزرگسالان در نظر گرفته می شود. دهیدراته بودن بدن کمک می کند تا سموم بدن به راحتی دفع شود و گوارش خوبی داشته باشید. در کل نوشیدن حداقل 8 لیوان آب در طول روز چه برای بزرگسالان و چه کودکان توصیه می شود.

برای شیرین کننده نیز تکلیف دیابتی ها مشخص است. باید شیرین کننده هایی مثل قند و شکر مصنوعی حذف شود. در عوض شیرین کننده های طبیعی در رژیم غذایی افزوده شود. اما این موضوع را در نظر داشته باشید که از شیرین کننده های طبیعی نیز باید به مقدار مشخصی مصرف شود. برای مثال اگر به خرما به عنوان شیرین کننده علاقه دارید، حدود 3 عدد در طول روز کافی است. برای باقی شیرین کننده ها باید به برچسب پشت محصول دقت کنید و میزان قند آن را با میزانی که مجاز هستید تطبیق دهید.

برخی از نوشیدنی ها و شیرین کننده های رژیمی عبارت اند از:

بهترین صبحانه برای کودکان دیابتی

مهم ترین وعده اصلی روزانه، صبحانه ها هستند. به دلیل آن که کبد افراد دیابتی در شب، قند بیشتری را تجزیه می کنند، بدن آن ها مقاومت بیشتری نسب به انسولین در صبح دارند. بنابراین هر چه مواد قندی در صبح مصرف کنند و یا کربوهیدرات بی رویه مصرف کنند، برای آن ها خطرناک است.

صبحانه ای برای افراد دیابتی مفید است که حاوی ترکیبات پروتئینی، فیبر و کربوهیدرات به اندازه باشد. برای مثال میل کردن یک عدد تخم مرغ پخته و نان تست سبوس دار به همراه چند عدد زیتون، می تواند بهترین انتخاب برای صبحانه باشد. البته منابع دیگر پروتئین نیز هستند که می توانید در وعده صبحانه مصرف کنید و تنوع غذایی خوبی داشته باشید. خصوصا تنوع غذایی در کودکان بسیار مهم است. زیرا که سبب می شود به رژیم غذایی مخصوص به خود پایبند باشند.

برای ایده های بیشتر برای وعده صبحانه دیابتی مقاله بهترین صبحانه برای دیابتی ها را مطالعه کنید. در این مقاله دستور تهیه صبحانه های نیز قرار داده شده است.

بهترین صبحانه برای کودکان دیابتی چیست؟

طراحی چند رژیم غذایی پیشنهادی برای کودکان دیابتی

خوب تا به اینجا معرفی کرده ایم که چه موادی بهترین گزینه برای یک کودک دیابتی است. در این بخش به طراحی رژیم غذایی برای کودکان دیابتی می پردازیم تا ایده های بیشتری در ذهن شما شکل بگیرد.

با ما همراه باشید.

صبحانه

1 عدد تخم مرغ پخته + نصف آووکادو + نان تست سبوس دار

ناهار

یک عدد سینه مرغ پخته شده + 5 قاشق برنج + 1 عدد هویج و یا کدو پخته شده + 4 قاشق ماست

شام

یک سینه بوقلمون پخته شده + 2 عدد نان تست سبوس دار + 1 مشت سبزی خوردن

می توان مثل ساندویچ میل کرد.

میان وعده

میان وعده صبح: یک عدد سیب

میان وعده عصر: 2 عدد بیسکوئیت دیجستیو بی لو

میان وعده قبل از خواب: 1 لیوان شیر گرم

صبحانه

1 عدد نان تست سبوس دار + 1 قاشق کره بادام زمینی بدون شکر + نصف موز

ناهار

85 گرم ماهی گریل شده + 4 قاشق برنج قهوه ای + 2 عدد بروکلی بخار پز شده

شام

1 عدد تخم مرغ آب پز + 1 عدد سینه مرغ پخته شده + 3 ساقه اسفناج + پیازچه

می توان مواد بالا نگینی خورد کرده و مثل سالاد میل کرد.

میان وعده

میان وعده صبح: 5 قاشق ژله استویا بدون شکر

میان وعده عصر: 1 عدد خرما + 1 لیوان شیر

میان وعده قبل از خواب: 1 کاسه کوچک ماست کم چرب

صبحانه

2 قاشق جو پرک + 1 لیوان شیر سویا + نصف قاشق دانه چیا + مقداری کرم کاکائو بدون شکر بی لو

مواد بالا را مانند اوتمیل درست کنید.

ناهار

1 عدد سینه بوقلمون پخته شده + یک فنجان پاستای غلات کامل پخته شده + 1 عدد گوجه + 1 مشت ذرت پخته شده

می توانید مواد را مثل ماکارونی دم کنید و یا مانند پاستا میل کنید.

شام

100 گرم قارچ + 2 عدد کدو پخته شده + 1 عدد پیاز + یک کف دست نان تافتون سبوس دار

مواد بالا را مخلوط کنید و مانند خوراک قارچ و کدو میل کنید.

میان وعده

میان وعده صبح: 2 عدد بیسکوئیت سنتی بدون شکر بی لو

میان وعده عصر: 1 کاسه ماست + چند تیکه سیب و یا میوه های فصل

میان وعده قبل از خواب: 1 لیوان شیر یا 3 عدد بادام

شما می توانید برخی محصولات بدون شکر نام برده شده در لیست بالا را مثل کره بادام زمینی، کرم کاکائویی و بیسکوئیت های بدون شکر بی لو را از لینک زیر خریداری کنید. لازم به ذکر است بی لو تمامی این محصولات را با شیرین کننده طبیعی استویا، طعم دهی کرده است و این محصولات دارای قند پایین و مناسب برای افراد دیابتی هستند.

استویا نام گیاهی است که دارای گلیکوزید های طبیعی است. این ماده خاصیت شیرین شدن دارد. مناسب ترین جانشین شکر، استویا و شیرین کننده های درست شده از این گیاه می باشد.

سالاد تخم مرغ به عنوان وعده شام یا صبحانه کودکان دیابتی
ماهی و برنج قهوه ای به همراه بروکلی بهترین وعده ناهار برای کودکان دیابتی

درمان قطعی دیابت در کودکان

درمان دیابت نوع یک و در کودکان فرایند زمان بر است و نیازمند برنامه ریزی. این بدان معنا است که کودکی که به دیابت مبتلا می شود باید تا زمان بزرگسالی و حتی پیری از رژیم غذایی که تا به الان با هم صحبت کردیم، پیروی کند. برای مثال شام مناسب برای دیابتی ها می تواند بسیار در تعیین میزان گلوکز خون موثر باشد.

همچنین بخوانید:

شام مناسب برای دیابتی ها

علاوه بر آن باید به صورت پیوسته به پزشک مراجعه کند و دارو های مورد نیاز خود را مصرف کند. همچنین باید سطح گلوگز نیز به صورت مداوم اندازه گیری شود. رعایت این نکات بعد از مدتی باعث به وجود آمدن عادت غذایی سالم می شود و تا حدود زیادی می تواند بیماری دیابت را کنترل کند.

ساندویچ بوقلمون بهترین وعده شام برای کمک به درمان کودکان دیابتی

اهمیت ورزش برای کودکان مبتلا به دیابت

یکی از مهم ترین و اصلی ترین دلایلی که کودکان و نوجوانان به دیابت نوع 1 که خطرناک ترین نوع این بیماری است مبتلا می شوند، کم تحرکی و چاقی آنها است. گاهی اوقات، افراد فکر می کنند که تنها با رعایت رژیم غذایی مناسب طبق دستورات دکتر می توانند بیماری خود را کنترل نمایند اما این طرز فکر کاملاً اشتباه است و افراد مبتلا به دیابت نوع 1، برای کنترل بیماری خود، علاوه بر رژیم غذایی مناسب به انجام ورزش نیز نیاز دارند. البته منظور ما از ورزش، انجام حرکت های حرفه ای نیست و انجام نرمش صبحگاهی و حرکات نرم نیز در این امر پاسخگو هستند.

اهمیت ورزش برای کودکان مبتلا به دیابت

نتیجه گیری از مطالعه مقاله طراحی رژیم غذایی برای کودکان دیابتی

در این مقاله ما با شما از اهمیت تغذیه در رژیم غذایی کودکان دیابتی صحبت کرده ایم. در واقع داشتن یک رژیم غذایی سالم و متنوع و متناسب با بیماری دیابت تا حدود خیلی زیادی می تواند این بیماری را در بزرگسالان و کودکان کنترل کند. برای مثال برای ایجاد تنوع در رژیم غذایی کودک می توانید انواع کیک رژیمی را در منزل تهیه کنید و به عنوان عصرانه در برنامه غذایی بگنجانید.

در ادامه ما شما را با مهم ترین اجزای یک رژیم غذایی آشنا کرده ایم. سپس چند رژیم غذایی را برای شما طراحی کردیم تا شما ایده لازم را بگیرید. سپس در مورد درمان دیابت و اهمیت ورزش و فعالیت در زندگی روزمره یک کودک دیابتی صحبت کردیم.

آخرین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همیشه اولین نفر باشید! برای اطلاع از آخرین تخفیف‌ها و جدیدترین کالاها در خبرنامه ثبت‌نام کنید.

سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟

فروشگاه
0 علاقه مندی
0 محصول سبد خرید
حساب کاربری من