دیابت نوع یک

دیابت نوع یک

در این مطلب قصد داریم تا به بررسی دیابت نوع 1 بپردازیم. در حالت کلی، دیابت نوعی بیماری است که در آن، انسولین در بدن فرد تولید نمی شود و یا اگر تولید می شود، نمی تواند عملکرد مناسبی در تنظیم میزان قند خون، ارائه کند. انسولین، از غده پانکراس برای تنظیم مقدار گلوکز ترشح می شود. هنگامی که شما غذا می خورید، غذا توسط سلول های مشخصی، به گلوکز تبدیل شده و وارد خون می شود. انسولین، هورمونی است که گلوکز را از خون دریافت کرده و برای تجزیه شدن، آن را به سلول های مخصوصی می رساند.

گلوکز پس از تجزیه شدن، به سوخت تبدیل شده و برای انجام فعالیت های مختلف در بدن، مورد استفاده قرار می گیرد. تمام این فرایند ها، در بدن یک فرد سالم انجام می شوند و به عبارتی، عملکرد نرمال انسولین در بدن هستند. دیابت در حالتی رخ می دهد که غده پانکراس، انسولین مورد نیاز بدن فرد را ترشح نکند و یا هورمون انسولین، عملکرد لازم را در دریافت گلوکز از خون و رساندن آن به سلول هایی که آن را به سوخت تبدیل می کنند، انجام نمی دهد.

دیابت به دو نوع 1 و 2 تقسیم بندی می شود که به دیابت نوع 1، دیابت وابسته به انسولین گفته می شود. حدود 10 الی 15 درصد تمام افرادی که به دیابت مبتلا هستند، از نوع 1 آن رنج می برند. به دیابت نوع 1 به دلیل درگیر کردن افراد زیر 30 سال، دیابت جوانی نیز گفته می شود. البته میزان قند خون در افراد دیابتی نیز حائز اهمیت می باشد و می تواند نوع دیابت را تعیین کند. در این مطلب سعی داریم تا شما را علائم، درمان قطعی، عوارض تزریق انسولین و تاثیر دیابت نوع یک در ازدواج آشنا کنیم.

فیلم معرفی دیابت نوع یک

در فیلم زیر شما با دیابت نوع یک آشنا می شوید. همچنین علایم این بیماری چه بدنی و چه ظاهری برای شما شرح داده شده است. حتما آن را تماشا کنید.

از کجا بفهمیم دیابت نوع 1 داریم؟

به منظور پاسخ به سوال از کجا بفهمیم دیابت نوع یک داریم؟ باید عنوان کنیم که تنها راه پاسخ به این سوال توجه کردن به علائمی است که فرد از خود نشان می دهد. در نظر گرفتن این علائم و همچنین کمک به جلوگیری از پیشرفت آن ها می تواند در تشخیص دیابت نوع یک و هم طی کردن مراحل درمان کمک نماید.

پزشکان از انواع راه ها برای تشخیص دیابت نوع 1 استفاده می کنند. ساده ترین راهی که آنها کار می برند، چک کردن قند خون شما به صورت ناشتا است. گاهی اوقات نیز پزشکان سطح A1C را اندازه گیری می کنند که سطح قند خون را در 2 الی 3 ماه گذشته نشان می دهد، این تست نیز در دو نوبت و دو روز متفاوت انجام می شود. یکی از راه های دیگری که پزشکان برای تشخیص دیابت انجام می دهند، تست تحمل گلوکز است. مقاله دیابت چیست؟ را از دست ندهید.

همچنین بخوانید:

دیابت چیست؟

علایم ابتدایی دیابت نوع یک عبارت اند از:

در ادامه به بررسی رایج ترین و شایع ترین علائم تشخیصی دیابت نوع 1 می پردازیم.

از کجا بفهمیم دیابت نوع یک داریم؟

بالا رفتن تعداد دفعات دفع ادرار

افراد مبتلا به دیابت نوع یک مقدار قند خون 180 میلی گرم یا بیشتر دارند. دفع چنین قند خون با مقدار زیادی آب صورت گرفته و در نتیجه تعداد دفعات و مقدار دفع ادرار در چنین افرادی بالا خواهد رفت.

بالا رفتن میل تشنگی

در قسمت قبل توضیح دادیم که تکرر ادرار می تواند آب بسیار زیادی از بدن فرد مبتلا به دیابت نوع یک دفع نماید. با داشتن چنین روندی، میل به تشنگی در فرد بالا رفته و در نتیجه این چرخه دفع آب و دو مرتبه بروز تشنگی رخ خواهد داد. همچنین در صورتی که آب بدن از دست برود، می تواند منجر به ایجاد سرگیجه، تهوع، خستگی، سر درد و غیره در فرد شود.

از دست دادن وزن

یکی از علائم قابل توجه در افراد مبتلا به دیابت نوع یک از دست دادن وزن به صورت ناگهانی می باشد. در افراد مبتلا به دیابت نوع یک، گلوکوز در خون وجود داشته؛ اما سلول ها نمی توانند آن را جذب کرده یا مورد استفاده قرار دهند. در چنین حالتی باید از چربی های موجود در بدن استفاده شود. انرژی به دست آمده از چربی و همچنین عضلات (در موارد شدید تر) می تواند منجر به لاغر شدن و از دست دادن شدید وزن بدن شود.

انواع مشکلات پوستی در دیابت نوع 1

همانطور که بروز بیماری دیابت نوع یک می تواند سبب بروز مشکلاتی در بدن فرد شود، این بیماری می تواند سبب بروز برخی مشکلات در ظاهر و پوست فرد ایجاد کند. این علایم عبارت اند از:

تفاوت میان دیابت نوع 1 و نوع 2

در دیابت نوع 1، غده پانکراس مورد حمله سیستم ایمنی بدن قرار گرفته و سلول های موجود در آن که موجب تولید هورمون انسولین می شوند، از بین می روند. در دیابت نوع 2 غده پانکراس، مورد هیچ گونه حمله ای قرار نمی گیرد و به طور کامل هورمون انسولین مورد نیاز بدن را تولید می کند؛ اما این بدن افراد است که توانایی استفاده از آن هورمون را ندارد. ممکن است سوال داشته باشید که دیابت نوع یک خطرناک است یا نوع دو علائم دیابت های نوع 1 و 2، تقریباً شبیه به هم هستند و معمولاً این دیابت نوع 1 است که خیلی زودتر از نوع 2 خود را نشان می دهد.

در هر دو نوع دیابت، افراد می توانند با جایگزین کردن شیرین کننده های مصنوعی مانند قند، شکر یا حتی نوشابه با حبه قند های رژیمی، پودر های شیرین کننده و نوشیدنی های رژیمی انرژی زا باعث شوند بیماری‌شان به مراحل حاد نرسد. برای آشنایی بیشتر با دیابت نوع دو مقاله زیر به همراه فیلم برای شما تهیه شده است. حتما مطالعه کنید.

همچنین بخوانید:

دیابت نوع دو

دیابت نوع یک درمان قطعی دارد؟

اگر به دنبال پاسخ به سوال دیابت نوع یک درمان قطعی دارد؟ هستید، باید عنوان کنیم که به صورت موقتی پاسخ بله است. بر اساس مطالعات انجام شده، محققان معتقدند که اگر سلول هایی ایجاد شود که انسولین تولید کنند، روند دیابت نوع یک برای مدت زمان 6 ماه متوقف خواهد شد. به عبارت دیگر، ابتدا باید در محیط آزمایشگاهی، سلول های تولید کننده انسولین تولید شده و سپس در داخل بدن تزریق شده یا کاشته شوند.

باید به این نکته نیز توجه کرد که در صورتی که سلول کاشته شده وارد بدن شود، سیستم ایمنی بدن شروع به واکنش کرده و در نهایت ممکن است سلول های تولید گر انسولین را پس بزند. در چنین شرایطی ابتدا باید کمی سیستم ایمنی را تضعیف کرده تا بدن راحت تر سلول های کاشته شده را بپذیرد. البته برخی از محققان معتقدند که باید سیستم ایمنی بدن به صورت کامل غیر فعال گردد.

تمامی این موارد نشان دهنده رسیدن به یک راه کار درمانی قطعی؛ اما موقتی برای درمان بیماری دیابت نوع یک خواهد بود. البته تمامی موارد عنوان شده صرفا در محیط آزمایشگاهی و روی حیوانات صورت گرفته و در ادامه باید راهی باشد تا این روند روی بدن انسان قابلیت اجرا داشته باشد.

دیابت نوع یک درمان قطعی دارد؟

بنابراین نمی توان یک درمان قطعی برای دیابت نوع یک در نظر داشت. شما فقط می توانید با ورزش و رژیم غذایی صحیح، این بیماری را تا حد زیادی کنترل کنید. در واقع چون که قند خون با میل کردن غذا بالا می رود، باید دقت داشته باشید که چه می خورید و به چه اندازه می خورید. از آن جایی که گفتیم این نوع دیابت در سنین پایین حتی در کودکان نیز رخ می دهد، باید به وعده های غذایی بیشتر توجه کرد. برای مثال طراحی رژیم غذایی برای کودکان دیابتی، بسیار مهم است. زیرا که کودکان روحیه حساسی دارند و باید در رژیم غذایی آن ها تمامی غذاها و به اندازه قرار داده شود تا کودک دچار آسیب های روانی نشود.

عوارض انسولین در دیابت نوع یک

بسیاری از افراد تصور می کنند که اگر انسولین به بدن فرد مبتلا به دیابت نوع یک تزریق شود، فرد سریعا بهبود پیدا کرده و دیگر هیچ خطری وی را تهدید نخواهد کرد. در چنین شرایطی باید عنوان کنیم که انسولین هم مانند هر داروی دیگری دارای عوارض جانبی می باشد.

به عبارت دیگر، در صورتی که انسولین به بدن تزریق شود در دراز مدت بدن درگیر عوارض زیر خواهد شد.

هیپوگلیسمی

یکی از مهم ترین عوارضی که ناشی از دریافت انسولین توسط بدن خواهد بود، افت سطح قند خون می باشد. این مورد که هیپوگلیسمی نام دارد در صورتی بروز پیدا می کند که پس از تزریق انسولین فرد سریعا نسبت به مصرف مواد غذایی اقدام نکند. بسیاری از افراد پس از تزریق انسولین به دنبال مصرف یک شیرین کننده کم کالری هستند. از سایر مواردی که می تواند به هیپوگلیسمی منجر شود، ورزش های بی برنامه و ناگهانی، افزایش دوز انسولین بدون برنامه و غیره می باشد.

همچنین بخوانید:

 شیرین کننده کم کالری

بالا رفتن وزن

زمانی که فرد انسولین دریافت کند، دیگر گلوکوز موجود در خون توسط ادرار دفع نخواهد شد. در چنین شرایطی گلوکوز توسط سلول ها دریافت شده و سپس مصرف مواد غذایی پس از تزریق انسولین نیز کالری مصرفی را بالا برده و در نهایت منجر به افزایش یا بالا رفتن وزن بدن می شود. در چنین حالتی فرد باید به قند پنهان در مواد غذایی نیز توجه داشته باشد.

همچنین بخوانید:

قند پنهان در مواد غذایی

لیپودیستروفی

در صورتی که به افراد دیابتی تزریق انسولین صورت گیرد، در محل تزریق مقداری چربی زیر جلدی جمع می شود که شبیه به تومور است. به چنین ضایعه ای لیپودیستروفی گفته می شود. این ضایعه یکی از عوارض ناشی از تزریق انسولین بوده که بسیار هم شایع است.

عوارض انسولین در دیابت نوع یک

بیشتر دلایل وقوع دیابت نوع 1 برای افراد

شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید دلایل حمله سیستم ایمنی بدن به غده پانکراس که نوعی خودزنی به حساب می آید، چیست؟ طی تحقیقاتی که پزشکان و محققان بر روی این بیماری انجام داده اند، برخی محرک ها مانند ویروس ها و باکتری ها، در این حمله به عنوان محرک، ایفای نقش می کنند. گاهی اوقات نیز دیابت نوع 1 در دوران بارداری بانوان برای آنها پیش می آید که عامل این اتفاق می تواند برخی فعالیت های بدن در این دوران خاص باشد.

دیابت نوع یک زمان خاصی ندارد و در هر دوره ای از زندگی، می تواند اتفاق بیفتد؛ اما در هر زمانی که رخ دهد، قبل از سن 19 سالگی تشخیص داده می شود. شیوه نمایان شدن دیابت نوع 1 در دختران و پسران هیچ تفاوتی ندارد؛ ولی با توجه به تحقیقات انجام شده توسط محققان این زمینه، دیابت در افراد سفید پوست شایع تر از افراد رنگین پوست است.

برای مثال یکی از اسناد ارائه شده توسط محققان مرکز سلامت جهانی، ثابت می کند که دیابت نوع یک در آسیا، بومیان آمریکا و افراد مقیم در آفریقا بسیار کمیاب است. شاید این واقعیت که دیابت نوع 1 در افراد سفید پوست شایع تر است، شما را بترساند؛ اما بهتر است بدانید که همه افراد، می توانند با مصرف پودر های شیرین کننده و حبه قند های رژیمی یا نوشیدنی های رژیمی انرژی زا، به جای شیرین کننده های مصنوعی مانند قند و شکر، امکان ابتلا به دیابت و یا امکان اوج گرفتن بیماری خود را کاهش دهند.

دیابت نوع یک و ازدواج

همان طور که مشخص است، ابتلا به دیابت نوع 1 در افراد می تواند مانع از ازدواج طرفین باشد. به واسطه اینکه فرد مبتلا به دیابت نوع یک تا آخر عمر مبتلا به دیابت بوده و باید تزریق انسولین انجام دهد، ممکن است فرد مقابل قادر به تحمل این وضعیت نبوده و تمایلی به ازدواج نداشته باشد. تنها راه جلوگیری از چنین مواردی، آگاه کردن فرد مقابل با بیماری دیابت است. برای چنین کاری باید این آگاهی را به فرد مقابل داد که بیماری دیابت به هیچ عنوان درمان نشده و صرفا توسط تزریق انسولین کنترل می شود. همچنین باید عنوان کرد که هم بیماری دیابت نوع یک و هم راه کار درمانی آن دارای عوارض جانبی نظیر کاهش یا افزایش وزن ناگهانی خواهد بود. در چنین شرایطی شاید طرف مقابل بتواند با این بیماری کنار آمده و وارد رابطه ازدواج با فرد شود. به منظور خرید شکر استویا اینجا کلیک کنید.

دیابت نوع یک و ازدواج

مشکلات دیابت نوع یک که دراز مدت

تشخیص سریع و به موقع بیماری می تواند شما را از بسیاری از عوارض آن در امان نگه دارد. اگر دیابت نوع یک به موقع تشخیص داده و درمان نشود، عوارض زیر را در بر خواهد داشت:

نتیجه گیری از مطالعه مطلب دیابت نوع یک

در این مطلب شما را با ماهیت بیماری دیابت نوع 1 و همچنین علائم شایع آن آشنا کردیم. در ادامه نیز به معرفی درمان قطعی آن و همچنین عوارض ناشی از مصرف انسولین در افراد دیابتی اشاره کردیم. به منظور کسب اطلاعات بیشتر می توان با پزشک متخصص در این حوزه مشورت نمود.

آخرین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همیشه اولین نفر باشید! برای اطلاع از آخرین تخفیف‌ها و جدیدترین کالاها در خبرنامه ثبت‌نام کنید.

سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟

فروشگاه
0 علاقه مندی
0 محصول سبد خرید
حساب کاربری من