شیرین کننده مصنوعی چیست؟

شیرین کننده مصنوعی چیست؟

در جواب سوال شیرین کننده مصنوعی چیست؟ می توانیم این تعریف را داشته باشیم: شیرین کننده های مصنوعی، به دسته ای از شیرین کننده ها گفته می شود که؛ می توانند گیرنده های حس طعم شیرینی در زبان را فعال کنند و سبب حس این طعم در دهان توسط مصرف کننده شوند.

این شیرین کننده ها از مواد غیر طبیعی مثل ساکارز و یا شکر و حتی مواد گیاهی به دست می آیند و در دسته شیرین کننده های غیر مغذی جای می گیرند. شیرین کننده های مصنوعی کالری کمتری دارند و در دسته شیرین کننده های کم کالری قرار می گیرند. همچنین سبب افزایش قند خون نمی شوند. بنابراین شیرین کننده های مصنوعی یکی از جایگزین های قند و شکر برای افراد دیابتی به حساب می آیند.

حال این سوال مطرح می شوند که انواع شیرین کننده های مصنوعی کدام اند؟ هر کدام را به چه صورت می توان مصرف کرد؟ و این آیا استویا نیز نوعی شیرین کننده مصنوعی به حساب می آید؟ ما در ادامه این مطلب قصد داریم تا به همه این سوال ها پاسخ دهیم. بنابراین با ما همراه باشید.

فیلم شیرین کننده مصنوعی چیست؟

فیلم شیرین کننده مصنوعی چیست؟ به معرفی این محصول می پردازد. همچنین مزایا و معایب آن را مورد بررسی قرار می دهد.

انواع شیرین کننده های مصنوعی

حال که به سوال شیرین کننده مصنوعی چیست پاسخ دادیم در ادامه برخی از معروف‌ ترین شیرین کننده های مصنوعی را بررسی می کنیم. شیرین کننده های مصنوعی، موادی هستند که برای جایگزینی قند و شیرینی در مواد غذایی استفاده می‌ شوند. این شیرین کننده ها عمدتاً به عنوان گزینه‌ ای برای کسانی که رژیم غذایی با محدودیت قند و کالری دارند، مورد استفاده قرار می‌ گیرند.

شیرین کننده های مصنوعی به دسته های مختلفی تقسیم می شوند، این دسته بندی ها بر اساس ماده ‌ی اولیه ‌ی استفاده شده در تولید و همچنین قابلیت تحمل به حرارت و شیرینی مورد نظر صورت می گیرد  که عبارتند از:

1 _ ساخارین (Saccharin)

ساخارین یک شیرین کننده مصنوعی بدون کالری است که در سال ۱۸۷۹ کشف شد. ساخارین معمولاً برای شیرین کردن نوشیدنی‌ ها، محصولات پخت و پز و داروها استفاده می ‌شود. این شیرین کننده مصنوعی نیاز به حرارت بیشتری برای حل شدن داشته که بویی تلخ و نامطبوعی را به همراه دارد. برای اینکه طعم نامطبوع ساخارین در غذاها و نوشیدنی‌ها حذف شود، اغلب با شیرین کننده‌ های دیگر مانند آسپارتام و سوکرالوز ترکیب می‌ شود.

2 _ آسپارتام (Aspartame)

آسپارتام در دمای اتاق حل نمی ‌شود و برای حل شدن در نوشیدنی‌ ها و مواد غذایی نیاز به حرارت دارد. آسپارتام به طور گسترده در نوشیدنی‌ ها، آدامس، مواد خوراکی و داروهای بدون نیاز به نسخه پزشکی استفاده می ‌شود. افرادی که به بیماری فنیل کتونوری مبتلا هستند نباید از این شیرین کننده استفاده کنند.

3 _ شکر مصنوعی یا سوکرالوز (Sucralose)

سوکرالوز یک شیرین کننده مصنوعی بدون کالری است که از قند تولید می‌ شود. این شیرین کننده مصنوعی در دمای بالا پایدار است و برای پخت و پز و طعم دهی به مواد غذایی و نوشیدنی‌ ها استفاده می ‌شود. سوکرالوز بیشتر در محصولاتی مانند آبمیوه‌ های غیر طبیعی، نوشیدنی ‌های انرژی ‌زا، مواد خوراکی و آب نبات استفاده می ‌شود.

همچنین بخوانید:

تفاوت سوکرالوز و استویا

4 _ نئوتام (Neotame)

این شیرین کننده مصنوعی به دلیل طعم شیرین قوی، برای کاهش میزان سایر شیرین کننده ‌ها در محصولات غذایی استفاده می ‌شود. نئوتام در محصولاتی مانند نوشیدنی‌ های انرژی ‌زا، آبمیوه‌ های غیر طبیعی، مواد خوراکی و آب نبات استفاده می ‌شود.

5 _ اکسترال (Xylitol)

اکسترال یک شیرین کننده مصنوعی است که از گلوکز به دست می ‌آید. این شیرین کننده مصنوعی بدون کالری است و برای جایگزینی قند در مواد غذایی و نوشیدنی‌ها استفاده می‌شود. اکسترال به دلیل داشتن خواص ضد باکتری و ضد پوسیدگی دندان، در تولید آدامس‌ها و شیرینی‌ های بدون شکر کاربرد دارد.

مصرف این شیرین کننده های مصنوعی باید به میزان مصرف مشخص و هشدارهای مربوطه رعایت شود. همچنین در صورت داشتن بیماری یا مشکلات خاص در سلامت، قبل از مصرف این شیرین کننده ها باید با پزشک معالج مشورت شود.

انواع شیرین کننده های مصنوعی

کاربرد شیرین کننده های مصنوعی چیست؟

شیرین کننده های مصنوعی در صنایع غذایی استفاده می شود. این نوع شیرین کننده، برای تهیه برخی از خوراکی ها استفاده می شود. بیشترین موارد مصرف شیرین کننده مصنوعی، به شرح زیر است:

  1. در تهیه انواع نوشیدنی های کارخانه ای و نوشابه ها
  2. انواع شیرینی ها و دسر های قنادی و کارخانه ای
  3.  پخت نان های قنادی و یا کارخانه ای
  4. تهیه انواع مربا ها، ژله ها و آب نبات ها
  5. در برخی محصولات لبنی و مواد غذایی کنسروی

مواد غذایی نام برده شده، به صورت روزانه و همیشگی در رژیم غذایی ما وجود دارد. مصرف مداوم شیرین کننده های مصنوعی، سبب بروز بسیاری از بیماری ها در بدن می شود. بنابراین چه بهتر است که مصرف این چنین مواد غذایی را به حداقل برسانید و آن را با مواد غذایی سالم تر و یا خانگی جایگزین کنید.

کاربرد انواع شیرین کننده های مصنوعی در چیست؟

آیا استویا یک شیرین کننده مصنوعی است؟

قبل از پاسخ به این سوال بیاید استویا را تعریف کنیم:

استویا چیست؟ استویا یک شیرین کننده طبیعی است که از برگ‌ های گیاه استویا به دست می ‌آید. این شیرین کننده طبیعی کمی شیرین تر از قند است اما با کمترین میزان کالری و اثرگذاری بر روی قند خون. به دلیل نداشتن اثر تحریکی روی هورمون انسولین، به عنوان یک جایگزین مناسب برای شیرین کننده های مصنوعی شناخته شده است. این گیاه از خانواده کاسنیان بوده و در کشورهای آمریکای جنوبی همچون پاراگوئه و برزیل کشت می ‌شود. استویا در سال های اخیر در ژاپن، چین، آمریکا، اروپا و بخش های گسترده ای از آسیا نیز کشت شده است.

همچنین بخوانید:

استویا چیست؟

استویا به صورت محصولات پودری، مایع، قطره، نوشیدنی و شیرین‌ کننده‌ های خوراکی در دسترس است و برای طعم دهی به مواد غذایی مانند دسر، کیک، نان، آبمیوه، چای و قهوه کاربرد دارد. استویا برای افرادی که دچار دیابت یا چاقی هستند، گزینه ‌ی مناسبی است، چرا که جزو دسته شیرینی کننده های کم کالری قرار گرفته است.

استویا دارای تنوع گوناگونی است و تاکنون نزدیک به 200 گونه از آن شناسایی شده که بخشی از آن در ایران و در مناطقی از جنوب کشور کشت می ‌شود. لازم به ذکر است که مصرف استویا برای مصارف خانگی و صنعتی مجاز است.

و اما در پاسخ به سوال آیا استویا یک شیرین کننده مصنوعی است؟ باید بگوییم خیر. استویا یک شیرین‌کننده طبیعی است که از برگ گیاه استویا به دست می‌آید. این شیرین‌ کننده به صورت گلیکوزیدهای استویا به دست می‌آید و به دلیل شیرینی طبیعی خود، به عنوان جایگزین شیرین‌ کننده ‌های مصنوعی مورد استفاده قرار می ‌گیرد.

فواید شیرین کننده استویا چیست؟ همانطور که می دانید استویا دارای کالری صفر بوده و اثری بر روی قند خون ندارد. به همین دلیل برای افرادی که از دیابت یا چاقی رنج می ‌برند بسیار مناسب است. این گیاه دارای خواص بسیاری است که از جمله آن‌ ها می ‌توان به کمک به کاهش وزن، تنظیم قند خون، رفع ناراحتی معده، پایین آوردن فشار خون و بهبود سوختگی بدن اشاره کرد. استویا می تواند به عنوان بهترین جایگزین قند و شکر برای افراد دیابتی و افرادی که به دنبال کاهش مصرف قند هستند، باشد.

شیرین کننده های طبیعی انواع مختلفی دارد. اما در بین انواع شیرین کننده های طبیعی در بازار، استویا بهترین نوع آن است. همانطور که توضیح داده شد نیز خواص بسیار زیادی برای بدن نیز دارد.

آیا استویا یک شیرین کننده مصنوعی است؟

مضرات شیرین کننده مصنوعی

استفاده از شیرین کننده های مصنوعی به عنوان جایگزین قند، می ‌تواند برای برخی افراد مضر باشد. در زیر به برخی از مضرات شیرین کننده های مصنوعی اشاره شده است:

افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2:

مصرف شیرین کننده های مصنوعی می ‌تواند به افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط باشد.

افزایش خطر اضافه وزن و چاقی:

برخی شیرین کننده های مصنوعی ممکن است به عنوان جایگزین قند، باعث افزایش خواص شیرین کننده در غذا شوند و در نتیجه باعث افزایش مصرف کالری و افزایش وزن شوند.

مشکلات گوارشی:

مصرف بیش از حد شیرین کننده های مصنوعی می‌ تواند مشکلات گوارشی مانند اسهال، دفع غذا و مشکلات هضمی را ایجاد کند.

بیماری های قلبی:

برخی مطالعات حاکی از این است که مصرف بیش از حد شیرین کننده های مصنوعی ممکن است باعث افزایش خطر بروز بیماری های قلبی شود.

عوارض جانبی:

برخی از شیرین کننده های مصنوعی ممکن است عوارض جانبی مانند سردرد، خارش، افزایش فشار خون داشته باشند.

به طور کلی، بهتر است قبل از مصرف هر گونه شیرین کننده مصنوعی، با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید. همچنین، به دلیل اینکه شیرین کننده های مصنوعی ممکن است تنها به عنوان یک گزینه برای کنترل قند خون مناسب نباشند، بهتر است رژیم غذایی و ورزش منظم را نیز در نظر بگیرید.

مضرات شیرین کننده مصنوعی چیست؟

شیرین کننده مصنوعی برای دیابتی ها

شیرین کننده های مصنوعی برای افرادی که دچار دیابت هستند، می‌ تواند گزینه ‌ی مناسبی باشد. اما سوال اینجاست که دیابت چیست؟ دیابت یا بیماری قند، یک بیماری مزمن است که در آن سطح قند خون بیش از حد مجاز افزایش می ‌یابد. در بدن سلول‌ ها جهت تأمین انرژی به قند نیاز دارند که توسط هورمون انسولین تأمین می ‌شود. از همین جهت استفاده از شیرینی کننده های مصنوعی برای دیابتی ها مفید تر از قندهای طبیعی است.

همچنین بخوانید:

دیابت چیست؟

با این وجود، همه شیرین کننده های مصنوعی برای دیابتی ها مناسب نیستند. برخی از محصولات شیرین کننده مصنوعی شامل کربوهیدرات های قابل هضمی مانند مالتودکسترین هستند که می ‌تواند تأثیری بر میزان قند خون داشته باشد.

به همین دلیل، بهتر است قبل از استفاده از هر نوع شیرین کننده مصنوعی، با پزشک خود مشورت کنید و هشدارهای مربوط به مصرف آن را بررسی کنید. در برخی موارد، شیرین کننده‌ های طبیعی مانند استویا یا شیرین کننده ‌های مصنوعی با مالتودکسترین، برای برخی افراد ممکن است گزینه ‌ی مناسبی باشد. همچنین، مصرف شیرینی ها و قند های مختلف را باید تا حد ممکن محدود کرد و به میزان مصرف شیرین کننده ‌های مصنوعی توصیه شده توسط پزشک خود عمل کنید.

البته مصرف شیرین کننده های رژیمی نیز می تواند عوارضی داشته باشد. برخی از عوارض مصرف بیش از اندازه شیرین کننده های رژیمی، به خطر افتادن سلامت دهان و دندان و یا بیماری های گوارشی است.

استویا نام گیاهی است که دارای گلیکوزید های طبیعی است. این ماده خاصیت شیرین شدن دارد. مناسب ترین جانشین شکر، استویا و شیرین کننده های درست شده از این گیاه می باشد.

شیرین کننده مصنوعی برای دیابتی ها

نتیجه گیری شیرین کننده مصنوعی چیست؟

در این مطلب سعی کریدم اطلاعات کاملی از این که شیرین کننده مصنوعی چیست؟ در اختیارتان قرار دهیم. همانطور که گفته شد شیرین کننده های مصنوعی، موادی هستند که به عنوان جایگزین قند و شیرینی در مواد غذایی استفاده می ‌شوند. این شیرین کننده ها به دسته‌ های مختلفی تقسیم می ‌شوند و شامل مواد شیمیایی مانند آسپارتام، ساکارین، سوربیتول می ‌باشند. استفاده از شیرین کننده های مصنوعی، به عنوان گزینه‌ ای برای کسانی که رژیم غذایی با محدودیت قند و کالری دارند، مناسب است. با این حال، باید توجه داشت که شیرین کننده های مصنوعی نیز برای برخی افراد ممکن است عوارض جانبی داشته باشند و بهتر است قبل از مصرف هر گونه شیرین کننده مصنوعی، با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید.

امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید بوده باشد و در آخر از اینکه تا انتهای مطلب با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم.

آخرین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همیشه اولین نفر باشید! برای اطلاع از آخرین تخفیف‌ها و جدیدترین کالاها در خبرنامه ثبت‌نام کنید.

سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟

فروشگاه
0 علاقه مندی
0 محصول سبد خرید
حساب کاربری من